FAKTA OM SPANIA

 

Det er nok mange som har et nært forhold til Spania i Norge.

Her kan dere finne generelle fakta om Spania som visum, valuta, åpningstider osv …

BEFOLKNING: 46.945.807 (2019)

HOVEDSTAD: Madrid.

VALUTA: Euro.

SPRÅK: I Spania har du 4 offisielle språk: spansk (Castellano) som er hovedspråket. De andre offisielle språk er “Gallego” snakkes i Galicia, baskisk snakkes i Baskerland og katalansk snakkes i Catalunya, men og  nærliggende områder med egen  dialekter i Valencia og på de Baleariske øyene.

RELIGION: Omtrent 61 % av det spanske folket selv identifisert seg som katolikker, 32.4% identifiserer seg uten noen religion., 4.3 %  muslimer,  3.1 % tilhører andre trosretninger som er protestanter, jøder.

GEOGRAFISK OMRÅDE: Med 504 780 km2 er Spania er det fjerde største landet i Europa etter Russland, Ukraina og Frankrike. Området er delt inn i Spanske fastlandet, som er hovedsakelig den iberiske halvøy (bortsett fra Portugal, Balearene som består av øyene Mallorca, Menorca, Ibiza og Formentera i Middelhavet og Kanariøyene Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, Gomera, Fuerteventura og Hierro i Atlanterhavet rett utenfor Marokko kysten.

TID: GMT + 1 time (Sentral Europeisk tid)

Nødnumre (oppringt gratis fra en hvilken som helst telefon):

Nødtelefon: 112

Ambulanse / Ambulancia Dial: 061

Brannvesenet / Bomberos Dial: 080

Nationa Politiet / Policia Nacional Dial: 091

Municipal Police / Policia Municipal Dial: 092

TELEFON: Slik ringer du til utlandet fra Spania, ringe 00 (+) og telefonnummeret. Slik ringer til Spania fra utlandet,  landskoden + 34.

ÅPNINGSTIDER: Butikkene er normalt åpent mandag til lørdag fra rundt 9 am eller kl 10 til ca 14:00. Etter siesta  åpner de  fra rundt 17:00 til 20:00 eller 21:00. Store varehus holder vanligvis åpent hele dagen  fra 10:00 – 22:00. Nesten alle butikker er stengt på søndager.

BANKER: Åpent fra 08:30 til 14:00 fra mandag til fredag,  timene kan variere om sommeren.

MINIBANK: I Spania er det minibanker på hver hjørne. De er som regel åpne 24 timer i døgnet. De bruker å ha muligheten til å velge språk så du kan få informasjon på engelsk og noen steder på svensk. Med et utenlands minibank kort tar de betalt et gebyr ved uttak som varierer fra bank til bank.

DROSJE: Drosjene er billig sammenlignet med andre land i Europa. Den er lett identifiseres med et grønt lys på taket. Noen tjenester som normalt flyplass servicies har en fast pris i henhold til tid og type av dagen.

Det er nå kommet andre aktører på Taxi market, som CABIFY og UBER, her  bestiller man taxi via en app, og man vet hvor mye reisen skal koste ved bestilling. Reisen betales med kort ved bestilling.

INERNET OG WIFI: Internett er nå en svært vanlig måte å kommunisere på i Spania. Det er flere og flere barer og kafer som tilbyr gratis wifi, og det fleste hotell tilbyr og  gratis wifi.

VISA: Det er ikke behov for visum for EU-borgere som bor tre måneder maksimum i Spania. Hvis du er fra utenfor EU, trenger du visum for å krysse grensen til Spania.

TIPS: Det er vanlig i Spania  å gi noen mynter når du forlater restauranten. Generelt servitører har ikke tips som el del av lønnen, og det er derfor ikke  forventet  tips. Likevel hvis du er fornøyd med tjenesten, legg gjerne igjen tips, det blir høyt verdsatt.

Gå til været i Spania

Gå til reisearrangør Spania

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.