Egne opplevelser, Gruppereiser, Inspirasjon, Reisemål i Spania

Vinturopplevelser Ribera de Duero

Ribera de Duero  – Vin, Bodegaer og masse vinranker

Etter over et år med pandemi og  ingen business  eller reiseforespørsler var det med stor  gleden jeg tok imot invitasjonen fra Castilla Leon touristkontor til å delta på Mat og Vinmessen i  Valladolid,  hovedstaden i Castilla Leon fylkets. Det kriblet neste litt i kroppen da jeg på nytt kunne pakke kofferten igjen, og  tok det fantastiske hurtigtoget fra Seville, med stopp i Madrid til Valladolid. ( Det skal sies at jeg har helt mistet min “pakkesmart” egenskaper, og måtte tilslutt bytte til en større koffert fordi jeg hadde med meg alt for mye klær.)

 Valladolid  den stygge hovedstaden

Vel fremme i Valladolid blir jeg positivt overrasket over hvor fint det er her.

Etter en  kollekitv Covid test for alle deltakerne på workshopen, er vi  invitert på en interesant sightseeing med en lokal guide for å bli bedre kjent med Valladolid og sine mange historiske bygninger.   Denne byen som i  5 år faktisk var Spanias hovedstad under Carlos I , men  som i dag er mest kjent for en Renault fabrikk som ble startet i 1951. Guiden fortalte at alle blir positivt overrasket over Valladolid fordi byen er  kjent for å være en stygg by og  lite attraktiv kulturmessing,   men når turister kommer til Valladolid så blir de sjarmert over de flotte bygningen og dens atraktive historien. Etter endt sightseeing hadde vi middag på en vinbutikk men ikke en hvilken som helstvinbutilkk,  midt i sentrum av Valladolid. 

BTB Workshop

I Valladolid sin messehall, er det rigget opp til en B2B Vinmesse, her møtes nasjonale og internasjonale reisebyrå spesialisert på vinturisme, med  lokale  vinprodusenter, bodegaer  og andre partnere som alle er relatert til Vinturisme fra  Castilla Leon, Portugal, Penedes og Murcia. Det blir spennende møter med lokale aktører som har fremragende produkter, alt i fra masseproduserende bodegaer som Protos, til luksus kvalitetsbodegaer som  Abadia Retuerta, overaskende masse spennende steder i Portugal langs Deuroelven.  Jeg gleder meg allerede til å  lage nye produkter og reiser til alle disse spennende stedene.

Ribera de Duero kjent og ukjent

Etter endt Workshop med blikket festet på nye og attraktive  vinturer for reiseglade  Nordmenn  har jeg meldt meg på en bli kjent med Ribera de Duerotur sammen med andre reisebyrå.

Vi var en fin blanding av eventyrsøkede reisearrangører fra ulike deler av verden, Norge, Italia, Tyskland, India, Belgia, Madrid, Polen, Portugal og sikkert noen flere , alle like nyskjerrige men samtidig kritiske til hver enkel bodega/ hotell  og vi diskuterer  profesjonelt over kvalitet på hvert enkelt sted og i hvilken anleding hver enkel bodega, service og opplevelse passer inn i våre respektive vinprogram.

Denne muligheten til å bli bedre kjent med denne verdenskjente  Ribera de Dueroregionen er unik  jeg gleder med til å se  Peñafiel med sin ruvende borg  selve vinkrybben i regionen. Det slår meg hvor stort og fasinerende land Spania er og hvor  forskjellig  landskapet og  bygninger er i denne regionen sammenlignet med Andalucia og sør Spania. Vi kjører forbi endelange vinmarker akkurat som de umisskjennelige  oliventrærne på de Andalusiske slettene.

 

Kvalitet eller kvantitet ?  det er spørsmålet

Bodega Protos,  en av Spanias  størte vinprodusenter, som var den første Bodegaen i Peñafiel som har klart å modernisere seg  med  en imponerende  bodega bygd av de kjente arkitektene Rogers Stirk Harbour & Alonso Balaguer og partnere  , med fokus på økologisk nytenking, for å skape best mulig vin i stor skala  på en økologisk måte. Besøket skuffet ikke, jeg ble mektig imponert over det siste  innen vinteknologi og hvordan de kan produsere store mengder med kvalitetsvin på en effektiv måte. (Hvem har vel  ikke kjøpt en Protos vin på taxfreen på vei hjem fra syden.)

Kontrastene er store når vårt neste besøk er på Abadia – Retuera en uavhengig bodega som ikke hører til  Ribera de Duero regionsmerke. Fasiliteter  med 5*  luksus hotell  i et gammelt kloster  og høykvalitetsbodega omringet av vinranker er noe legger  seg på netthinnen og du seint kan glemme.  Her er det akkurat som om tiden står stille.  I disse “zen” omgivelsene treffer vi Viktor  som jobber i den den biodynamiske grønnsakshagen som dyrker alle grønnsakene til bodegaens  1* michelin restaurant. Viktor  målbandt oss alle med sitt engasjement og  entusiasme for økologisk jordbruk og hvordan han gjorde jorden en bedre plass  i hans lille verden.

1600 tallets undergjordiske bodegaer

Castilla Leon er kjent for sine mange underjordiske bodegaer, her ble det produsert vin stor sett til familiens Det eget bruk. På den tiden  var tryggere å drikke vin i stedet for vann.

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

Ble du inspirert ? ønsker du å reiser på vintur til   Ribera de Duero ?

Andre vinturer i Spania