Velkommen til Spaniaopplevelser
post@spaniaopplevelser.no
Bestille en utflukt
T: +34637878768
Etter over et år med pandemi og ingen business eller reiseforespørsler var det med stor gleden jeg tok imot invitasjonen fra Castilla Leon touristkontor til å delta på Mat og Vinmessen i Valladolid, hovedstaden i Castilla Leon fylkets. Det kriblet neste litt i kroppen da jeg på nytt kunne pakke kofferten igjen, og tok det fantastiske hurtigtoget fra Seville, med stopp i Madrid til Valladolid. ( Det skal sies at jeg har helt mistet min “pakkesmart” egenskaper, og måtte tilslutt bytte til en større koffert fordi jeg hadde med meg alt for mye klær.)
Vel fremme i Valladolid blir jeg positivt overrasket over hvor fint det er her.
Etter en kollekitv Covid test for alle deltakerne på workshopen, er vi invitert på en interesant sightseeing med en lokal guide for å bli bedre kjent med Valladolid og sine mange historiske bygninger. Denne byen som i 5 år faktisk var Spanias hovedstad under Carlos I , men som i dag er mest kjent for en Renault fabrikk som ble startet i 1951. Guiden fortalte at alle blir positivt overrasket over Valladolid fordi byen er kjent for å være en stygg by og lite attraktiv kulturmessing, men når turister kommer til Valladolid så blir de sjarmert over de flotte bygningen og dens atraktive historien. Etter endt sightseeing hadde vi middag på en vinbutikk men ikke en hvilken som helstvinbutilkk, midt i sentrum av Valladolid.
I Valladolid sin messehall, er det rigget opp til en B2B Vinmesse, her møtes nasjonale og internasjonale reisebyrå spesialisert på vinturisme, med lokale vinprodusenter, bodegaer og andre partnere som alle er relatert til Vinturisme fra Castilla Leon, Portugal, Penedes og Murcia. Det blir spennende møter med lokale aktører som har fremragende produkter, alt i fra masseproduserende bodegaer som Protos, til luksus kvalitetsbodegaer som Abadia Retuerta, overaskende masse spennende steder i Portugal langs Deuroelven. Jeg gleder meg allerede til å lage nye produkter og reiser til alle disse spennende stedene.
Etter endt Workshop med blikket festet på nye og attraktive vinturer for reiseglade Nordmenn har jeg meldt meg på en bli kjent med Ribera de Duerotur sammen med andre reisebyrå.
Vi var en fin blanding av eventyrsøkede reisearrangører fra ulike deler av verden, Norge, Italia, Tyskland, India, Belgia, Madrid, Polen, Portugal og sikkert noen flere , alle like nyskjerrige men samtidig kritiske til hver enkel bodega/ hotell og vi diskuterer profesjonelt over kvalitet på hvert enkelt sted og i hvilken anleding hver enkel bodega, service og opplevelse passer inn i våre respektive vinprogram.
Denne muligheten til å bli bedre kjent med denne verdenskjente Ribera de Dueroregionen er unik jeg gleder med til å se Peñafiel med sin ruvende borg selve vinkrybben i regionen. Det slår meg hvor stort og fasinerende land Spania er og hvor forskjellig landskapet og bygninger er i denne regionen sammenlignet med Andalucia og sør Spania. Vi kjører forbi endelange vinmarker akkurat som de umisskjennelige oliventrærne på de Andalusiske slettene.
Bodega Protos, en av Spanias størte vinprodusenter, som var den første Bodegaen i Peñafiel som har klart å modernisere seg med en imponerende bodega bygd av de kjente arkitektene Rogers Stirk Harbour & Alonso Balaguer og partnere , med fokus på økologisk nytenking, for å skape best mulig vin i stor skala på en økologisk måte. Besøket skuffet ikke, jeg ble mektig imponert over det siste innen vinteknologi og hvordan de kan produsere store mengder med kvalitetsvin på en effektiv måte. (Hvem har vel ikke kjøpt en Protos vin på taxfreen på vei hjem fra syden.)
Kontrastene er store når vårt neste besøk er på Abadia – Retuera en uavhengig bodega som ikke hører til Ribera de Duero regionsmerke. Fasiliteter med 5* luksus hotell i et gammelt kloster og høykvalitetsbodega omringet av vinranker er noe legger seg på netthinnen og du seint kan glemme. Her er det akkurat som om tiden står stille. I disse “zen” omgivelsene treffer vi Viktor som jobber i den den biodynamiske grønnsakshagen som dyrker alle grønnsakene til bodegaens 1* michelin restaurant. Viktor målbandt oss alle med sitt engasjement og entusiasme for økologisk jordbruk og hvordan han gjorde jorden en bedre plass i hans lille verden.
Castilla Leon er kjent for sine mange underjordiske bodegaer, her ble det produsert vin stor sett til familiens Det eget bruk. På den tiden var tryggere å drikke vin i stedet for vann.
____________________________________________________________________________
Ble du inspirert ? ønsker du å reiser på vintur til Ribera de Duero ?
Andre vinturer i Spania