C/Milano Govinda, 35
41020 Sevilla, Spain
mobile: + 34 637 87 87 68
phone: +34 954 25 68 16

Bilbao

 

5  gode grunner  for å reise til  Bilbao:

  • Historisk kvarterer
  • Guggenheim Museum
  • Eksklusiv Gastronomi “pintxos & tapas”
  • Vakre omgivelser
  • Moderne kulturby

 

Bilbao og sin provins er en pulserende metropol med nesten  900.000 innbyggere. Den er en viktig del i den sosialøkonomiske utviklingen og drivkraften i moderniseringen av Biscaya bukten. De store arkitektur- og infrastrukturprosjektene de siste 10 årene har fungert som en motor for byens økonomiske og urbane utvikling. Guggenheim-museet, kongressenteret, Norman Fosters Metro, Calatravas lufthavn og bygningene tegnet av Arata Isozaki og César Pelli er eksempler på Bilbaos moderne og levende karakter.

Byen ligger i provinsen Bizkaia, og er omgitt av frodig landskap med skog, fjell, strender og forrevne kystområder som gjør Bilbao til et reisemål utenom det vanlige. Det nye transport- og veinettet bringer også de baskiske hovedstedene Vitoria og San Sebastián enda nærmere.

Dette ofte oversette område på den iberiske halvøya har  blitt attraktivt, særlig blant de mer kresne reisende de siste årene, med sin spektakulære gastronomi og fantastisk variert arkitektur.

Baskiske gastronomi er  godt kjent over hele verden. Kvaliteten på produktene som brukes og ferdighetene til kokkene fra Baskerland bidrar  til denne internasjonale berømmelse. Bilbao er hjem til de beste baskiske restauranter og kokker og  har den høyeste konsentrasjonen av Michelin-stjernerestauranter i Spania men også mindre sofistikerte steakhouses, ciderhus, tavernaer og utendørs barer eller “txakolis”.

 

Sammenlignet med den aristokratiske San Sebastian, har Bilbao alltid vært betraktet som den stygge, industrielle og trinne-søster. På begynnelsen av 1900 tallet var Bilbao  regnet som Spanias viktigste industriby. Og hadde liten eller ingen turistattraksjon. Men etter den økonomiske nedturen på slutten av 1900 –tallet gikk bl.a. stål industrien inn i en dyp krise som var Bilbaos viktigste økonomiske kilde. Dette gjorde at man ble tvunget til å tenke nytt.

Derfor forandret ting seg da den kanadiske fødte amerikanske arkitekten Frank Gehry valgte Bilbao som stedet for det flotte moderne og det nesten romskipaktige Guggenheimmuseum. Avtalen ble fremforhandlet mellom New York-baserte Solomon R. Guggenheim Foundation og den baskiske regionale regjeringen. Resultatet var en av de mest imponerende arkitektoniske prestasjoner i Europa, og en kulturell renessanse i den industrialiserte Bilbao. Bilbao dukket plutselig opp på kulturkartet i Europa og et gufs av kreativitet, handel og tillit ble sådd..

Den berømte vinregionen La Rioja er bare en og en halv time unna. Full av spennende vinmuseer, bodegaer og utsøkt gastronomi som tilfredsstiller en hver mat og vinelsker. Men Bilbao er også utgangspunktet hvor fra du kan besøke mange vakre baskiske landsbyer som Getaria og Zarrautz og landsbyer av historisk betydning som Guernica. Hvor du finner mindre museer av  stor interesse for kunstelskere.

Tradisjonelle butikker, varehus og internasjonale firmaer er alle her, og gir Bilbao modernitet og har snudd  Bilbao til en modell for økonomisk og urban revitalisering. Et moderne offentlige transportsystemet linker  hele byen sammen.

Bilbao har et intenst natteliv alt fra  restauranter i den gamle bydelen til Gran Kasino og nattklubber. Det finnes også andre muligheter som barer, puber og klubber med et bredt spekter av stilarter, for alle aldre og budsjetter. De fleste av dem ligger i sentrum av Bilbao, de er i gangavstand fra hverandre, slik at du enkelt kan komme fra et sted til et annet.

Bilbaos klima er fuktig med milde vintre og moderat varme somre, og regn er hyppigere på våren og høsten. Gjennomsnittstemperaturen er 8ºC om vinteren og 20ºC om sommeren.

Nærmeste  flyplass er i Bilbao (Loiu) , rundt 10 km fra Bilbao.